Ποτήρι: ένα φλιτζάνι καφέ και ένα μικρό ποτήρι κρασιού με πλατύ χείλος
Γαρνιτούρα: νιφάδες μαύρης σοκολάτας και μια φέτα μαύρου σύκου
Τρίψτε τη μαύρη σοκολάτα με έναν τρίφτη ή ένα μαχαίρι.
Ψιλοκόψτε το σύκο όσο το δυνατόν περισσότερο. Αφήστε στην άκρη μια λίγο μεγαλύτερη φέτα σύκου.
Προσθέστε το ψιλοκομμένο σύκο, το ζαχαρούχο, το γάλα και τον θρυμματισμένο πάγο στο μπλέντερ σας. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει πηχτό και να ομογενοποιηθεί.
Αδειάστε το μπλέντερ στο ποτήρι του κρασιού.
Τοποθετήστε προσεκτικά τα τρίμματα μαύρης σοκολάτας και τη φέτα σύκου πάνω στο κρύο ρόφημα.
Ρίξτε ένα σφηνάκι εσπρέσο ή μια μερίδα καφέ στο φλιτζάνι του εσπρέσο ή του καφέ.
Πάρτε έναν λοβό πράσινου κάρδαμου και σπάστε τον απαλά με τα δάχτυλά σας.
Τοποθετήστε το σπασμένο κάρδαμο πάνω στον καυτό εσπρέσο ή καφέ και αφήστε τις γεύσεις να ενωθούν.
Σερβίρετε και απολαύστε το σαν κοκτέιλ με δύο ποτήρια (ζεστό και κρύο).